Dubai Velünk!

Ez egy privát csoport. Csatlakozz a csoporthoz, hogy megnézhesd a beszélgetéseket vagy részt vehess bennük.

Október közepétől május közepéig rengeteg, fantasztikus kültéri park nyitja meg kapuit. Emellett a beltéri szórakoztató központok egész évben elérhetőek.

Nem is tudom melyikkel kezdjem... :)) Mindegyik igazi élmény!

Melyiket néznéd meg?

@ Atlantis Vizipark

@ Bollywood

@ Legoland

@ Legoland Water Park

@ Motiongate

@ IMG Worlds

@ Ski Dubai

@ Wild Wadi Water park

@ VR park

@ Global Village és a

@ Glow Garden

@ Kidzania

Robotok lépten-nyomon ?. Ha neked is van egy jó képed egy önjáró ételfutárról vagy bármi egyéb Dubaiban látott furcsaságról, kérlek oszd meg velem!

Fűszerpiac - aranypiac - textilpiac. Illatok, ízek, színek… 1820 óta ugyanezen a helyen található Dubai egyik legnevezetesebb része, az Óváros piac negyede. Csodás pálma levél fonású árnyékolói a mai napig ugyanabban a formában tekinthetőek meg, és csodás a fa munka is, ami az árkádokat díszíti. A kis utcákba bekukucskálva láthatjuk a széltornyokat, de mini Indiába is elkalandozhatunk Dubai legrégebbi épületéhez, az 1787-ben épült Al Fahidi erődhöz menet. Indulhatunk? ???

Pár napja írtam az időszámításról, arra azonban nem tértem ki, a hét hogy tagolódik az Arab öbölben. Most itt az apropó, hogy ez is terítékre kerüljön :)) 

Ha valaki nem tudta, régen csütörtök és péntek volt hétvége, de mivel így a világ nagy részével csak hétfő-kedd-szerdán működött a hivatalos és üzleti munkamenet, ez változtatásra került. Péntek és szombat lett a két munkaszüneti nap. A kormány keddi bejelentése azonban ezen ismét változtatott, és alkalmazkodva a világ országainak többségéhez bevezetésre kerül 2022. január 1-től a szombat-vasárnapi munkaszünet. Annyi csavarral, hogy itt a péntek délután már hétvége lesz. 4 és fél napos munka- és iskolahét! ???

https://gulfnews.com/uae/saturday-sunday-weekend-from-january-1-in-uae-four-and-half-day-working-week-1.1638864606070L

MILYEN ÉVET IS ÍRUNK ITT, DUBAIBAN?

 

Az Iszlám év 12 holdhónapból és összesen 354 napból áll. Mivel a holdév mintegy 11 nappal rövidebb a napévnél, az iszlám év kezdete csak 33 évenként esik egybe a Gergely-naptár szerinti évkezdettel, 33 holdév 32 napévnek felel meg.

Az iszlám időszámítás kezdete 622. július 16, azaz, az 1. év Muharram hónap 1-je. Nevét a hidzsráról kapta, melynek jelentése: Mohamed próféta kivándorlása, áttelepülése Mekkából Medinába. Nálunk helytelenül fordítva Mohamed futása néven került a köztudatba.

Egy iszlám évben 12 hónap és 354 nap van, így az év kezdete folyamatosan vándorol visszafelé. Pl 1994-ben az iszlám újév június 11-re esett, míg idén, augusztus 9-én köszöntött be az 1443. év!

A naptár a Korán előírásain alapul, az abban foglalt előírások betartása szent kötelesség minden muszlim számára. 

Természetesen a mindennapi- és üzleti életben egyaránt a Gergely naptár használatos, így senkinek sem kell belebonyolódnia, hogy vajon most melyik év melyik napjára foglalja le hotelszobáját vagy a városnézést velem :))

A DIRHAM TÖRTÉNETE ?

Született: 1973. majus 19-én.

Anyja neve: Bahraini Dinar - Qatari Riyal.

Jelenlegi lakhelye: UAE

Szóval az úgy történt… ? 1973 előtt a UAE területén Bahraini Dinar, Qatari és Dubai Riyal volt a fizetőeszköz. Ebben az évben viszont a “Valuta Bizottság” megalakulásával egységes pénznemként bevezetésre került a dirham és váltópénze a fills. A papír pénz mellett 3 érme kibocsátása történt meg, melyek a mai napig változatlan formában és méretben vándorolnak pénztárcáról pénztárcára. Azonban értékes alkalmi kiadásokra is rátalalhatnak, akik numizmatikával foglalkoznak, vagy egyszerűen szerencsések! 

És még ott vannak a papír pénzek, bank rendszer… megannyi érdekesség, amiről mesélni tudok a városnézések alatt! 

???

Amikor a felhőkarcoló tényleg megkarcolja a felhőt!  Élőben csodás! Gyere velem a Big 4 túrára! 1740 méter kilátó egy programban! A 4 legnagyobb, és közben sokat mesélek, megmutatom, mit kell észrevenni! ????

Varazslatos az épület, de a tengerparti “kioszk” is fantasztikus! Csodás program kavézással, sütivel a Burj Al Arab-ban!

Foglaljak helyet? Felejthetetlen program lesz!

Ha azt mondom metró, mindenkinek a föld alatti közlekedés jut eszébe. Ez máshogy van Dubaiban. Ugyan néhány állomás az úthálózat alatt került kiépítésre, de a három fő vonal döntő részén utazva csodás képet kaphatunk a városról. Valójában ez egy városi gyorsvasút ami elsőként itt vált elérhetővé az Arab félszigeten, 2009.09.09. napjától. A csodás design tervezője az Aedas Hong Kong-i székhelyű építész cég volt. 

Tudjátok jelenleg hány metró sofőr dolgozik a vonalakon? Mi a témája a föld alatti megállóknak? Melyik vonal épült utoljára? Eljuthatunk e egeszen az Expoig metróval? Hogy lehet Dubai tömegközlekedését igénybe venn? Mi a NOL kártya? Mire lehet még használni az utazáson kívül?

Ez a téma nem csak érdekes, hanem hasznos információkat is rejt! Kérdezz bátran a városnézések alatt!

HATTA és a HATTA FORT HOTEL

Ugyan Dubai része Hatta, megis a várostól 150 km-t kell utaznunk, át a hegyeken, hogy elérjük ezt a smaragd színű csoda helyet! 

Igen, jól írtam, Dubai része, de mégis 150 km-re van :)) Tudod mi az oka? ???

Indul a golf szezon! Ha szeretnéd kipróbálni, rengeteg pálya áll rendelkezésedre, és nem csak napközben, hanem kivilágítva este is. A csodás felhőkarcolókkal a háttérben a The Adress Montgomeri-t ajánlom, a Creek folyó mellett a Creek Golf Club (a képeken) vár, de a Top Golf is fantasztikus kikapcsolódást ígér futurisztikus kialakításával! Persze mini golf is elérhető.

1.470 méter - PAZAR KILÁTÁSOK

Ahogy a szafarikon a “big five” meglesése a cél, Dubaiba érkezve mindenki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a “big four”, vagyis a 4 legmagasabb kilátót felkeresse.

Én is ajánlom, mert életre szóló élmény lesz! De melyek is ezek?

Burj Khalifa 828 méter + Óriáskerék 250 méter + The View 240 méter + The Frame 150 méter: Összesen: 1.470 méter!

Írj, hívj, és összeállítom azt a programot, melyben ezek is mind szerepelnek!

Óváros: ezer illat, szín, történelem. Ez a két kép jól jellemzi, mennyi változatosság és érzés keríthet hatalmába egy-egy remek kirándulás során. Csak azt kell tudni mit-mikor-hol :)) Én ebben segítek! 

Köszönöm az EXPO 2020 MAGYAR PAVILON munkatársainak, hogy a mai napon az idegenvezetőjük lehettem! Szuper csapat voltatok! Remelem még találkozunk ???

Kedvenc helyemen, a Five Maiden Shanghai-ban, kedves, vidám vendégekkel! Szuper este! Köszönöm ❤️

AZ ÓRIÁSKERÉK

2021. október 21 -én nyílt meg a világ legnagyobb óriáskereke a Blue Waters Island nevű mesterséges szigeten. 250 méter magas és 38 kabinjából 38 percig élvezhetjük a páratlanul szép panorámát. 6 kabinja bérelhető születésnapokra, bulira, mivel ezekben teljes catering rendelhető. Tovabbi 6 kabinja oktatások, bemutatók előadások színhelyenek is választható, kivetítővel, internet kapcsolattal, és a mai technikának megfelelő követelményekkel.

A speciális kabinokban 2 kör tehető meg, vagyis kb 80 perc áll rendelkezésre.

Meg egy érdekesség: minden kabin alja felnyitható, ahol vészhelyzet esetére ivóvíz és ételek találhatóak bekészítve!

Modern Dubai túrámon még rengeteget tudok meselni, és csodás helyekre tudlak kalauzolni benneteket! Egy igazan WOW nap lesz! Irj, hivj ???

Hetente 3-4-szer megyek el elotte, és tegnap végre megkérdeztem az árát! ?

3 millió dirham vagyis 705.000 euro. Persze ebből még lehet alkudni! 

Az Óvárosi városnézéseimen rengeteg érdekességet mutatok és mesélek. Például az esküvőkről, szokásokról, hogy megérthető legyen ez a különleges világ! És a hozzá tartozó tárgyak.

Várlak! ???

Love - Win - Victory. 2013-ban His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum mutatta ezt a jelet. A három ujj a győzelmet, a sikert és a nemzet szeretetét szimbolizálja! 

Több helyen láthatjuk a városban, az Opera mellett felallított szobor kimondottan jó fotó helyszín. ???

Dubaitól alig egy órás útra, már a csodás Hattai hegyek magasodnak. Sziklák, tengerpart, régi kis falu, gyönyörű park… és a kedvencem, a meredek partoldalon futkosó hegyi kecskék! ?? A Wadi Shees - Khor Fakkan Beach kiegeszítve a Snoopy Island-nél egy búvár kalanddal, igazán fantasztikus program! ??? Mikor indulunk?

A Dubai Rendőrség autó csodáiról már mindenki hallott. De láttátok is őket?

Novemberben az International Motor Show-n ezek a különlegességek is megcsodálhatóak lesznek! És hogy addig hol parkolnak? Van pár tuti tippem! ???

A TRADICIONÁLIS RUHÁZAT

 

Akár itt él az ember, akár csak látogatóban van, csodálattal nézi a gyönyörű fekete abaják suhanását, és a makulátlan fehér férfiruházatot. Tudjátok milyen darabokból áll egy tradicionális férfi ruhatár? Mi is a guthra, agal, ghafiyah, tarbusha… Hol hordják az “otthon illatát”…. És a hölgyek öltözéke? Jelabia, abaya, shela, gishwa… A helyiek büszkén viselik ezeket, és szívesen osztják meg a ruházattal kapcsolatos tudnivalókat. Ezt láthatjuk az Opera Boulevard egyik épület frontján is. 

Belvárosi sétáim alatt számtalan érdekességgel találkozhattok, a csodás Burj Khalifa, a Táncoló Szökőkút és az Opera mellett még a legfantasztikusabb fotó helyszíneket is megmutatom. Így a nyaralásod tényleg életre szóló élmény lesz! ???

Coffee - Whate else?!

Kávé Múzeum, Dubai ☕️

A kávé az egész világ ismert finomsága. A múzeumban kétféle kávé kóstolót tartalmaz a 10 dh-os belépő ára, na meg fantasztikus élményt kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Megnézzük? ???

ŐSI LÉGKONDI, AVAGY A SZÉLTORONY

Dubaiban az 1950-es években építették ki az elektromos hálózatot, és vezették be az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. 

A nyarakat azonban ezt megelőzően is túl kellett élni. Ennek a módja pedig a széltornyok épitése volt, mely a perzsa építészeti kultúra több ezer éves eredménye. Hogy hogyan is működik, szívesen megmutatom, ahogy egy hagyományos arab ház felépítését is az Óvárosi városnézéseim során, ahol tetszés szerint választhatóak komoly muzeum látogatások, cuki magángyűjtemények, izgalmas galériák megtekintése, az Al Mahtum család egykori lakó területe, a Bastakiya hangulatos utcái, és a kávé múzeum kinalata. Itt két féle kávé különlegességet is kóstolhatunk. De végigmegyünk a varázslatos arab bazáron, abrával átkelünk a Creek folyó másik partjára, hogy megcsodáljuk az aranypiac hihetetlen kínálatát, és szuper befejezésként ajánlok egy éttermet, ahol kézzel kóstolhatjuk meg az arab világ finom ételeit. Persze a vagányoknak a teve burger és teve fagyi is elérhető! Mikor indulunk? ???

SÓLYOM, A NEMZETI KINCS

1977-ben HH Sheik Zayed a sólyom populáció nagymértékű csökkenése miatt programot indított a faj védelmével és az állomány növelésével kapcsolatban. Évszázadok óta ezt a vadon élő madárfajt befogás után betanították vadászatra, hogy kisebb madarakat kapjanak el, melyeket megszáritva használtak élelemként. A solymászat kiemelkedő népszerűségnek örvend, egy-egy állat, sőt tojás éréke is hatalmas összegre rúg, 25.000 dollárt is elér az áruk!

A sivatagi esti program során te is megnézheted ezeket a méregdrága szuper szárnyasokat!

És hogy mit tartalmaz még a sivatagi show? Dzsip szafarit, tevegelést, henna festést, vacsorát, hastáncos és dervis műsort, desszertet, üdítőt, shishat, fényképezkedést és ha akarod egy sétát a csodálatos színekben úszó dűnék közt a naplementében! Ez aztán a WOW program! Természetesen háztól házig szolgáltatással!

BAZÁR VILÁG 

Dubaiban a bazárt meg kell nézni! És egy kicsit bele is kell élni magunkat! A beleélés azért fontos, mert akkor tudjuk megérteni ennek a városnak a történetét, ami a kereskedelmen alapul! Itt sok száz éve már az élet egyik mozgatórugója az adás-vételés és a szállítás. Hatalmas kék dhow hajók szelték a vizet, hogy távoli tájakra hozzák-vigyék az egyszerű vagy éppen vagyont érő portékájukat. Kikötéskor az áruk egy részét a bazárba szállították eladásra. És igen, tudom, néha tukmálnak, néha már idegesítőek, néha viccesek, de amíg átsétálunk a textil soukon képzeljük el a helyszínt 100 vagy 200 évvel ezelőtt… Nézzünk körül, gyönyörködjünk egy cseppet a fa árnyékoló rendszerben, és szívjuk be az illatokat. Ugye, milyen színes, illatos, szép, mozgalmas, és izgalmas így szemlélni ezt a világot? Nekem az Óvárosi séta során kihagyhatatlan a Bayut Al Wakeel Étterem, ahol az arab mezzék (előételek) arab kenyérrel, és természetesen kézzel kóstolva, még inkább kiegészítik ez a csodás kirándulást. Nézd meg a többi városnéző programom is, és keress, hogy összeállítsunk egy fantasztikus kirándulást, hogy “Ez a nyaralás tényleg életre szóló élmény legyen”! ???

UAE ZÁSZLÓ

A zászló története hosszú időre nyúlik vissza. 1820-ban az öböl menti 8 sejkség és a brittek aláirták egyezményüket, mely szerint a szárazföldön és a tengeren vörös zászlót használnak fehér szegéllyel, és választható egyéb jelzéssel, ezzel jelezve egymásnak és az ellenségnek a szövetségüket. Sokáig ebben nem is történt változás. Majd 1971. december 2-an Abu-Dhabi, Dubai, Sharja,  Ajman, Fujairah, Umm Al Quwain, majd Ras Al Khaimah aláírta az Egyesült Arab Emírségek szerződését. Ezzel egyidejűleg pályázatot írtak ki a közös zászló megtervezésére, melyet a 14 éves Abdullah Mohamed Al Mainah nyert meg, és 1972. január 1-én vonták fel először a hivatalos nemzeti lobogót. Melyen a piros szín a bátorságot, a zöld a hitet, a fehér a békét, a fekete az anyaföldet jelenti.

ETIHAD MÚZEUM, MECSET LATOGATÁS HÖLGYEKNEK IS és ARAB ÉTTEREM

A 7 emírség szerződésének emlékére épült az Etihad vagyis az Egyesülés Múzeuma, kb azon a helyen ahol az eredeti aláírások megtörténtek. A múzeum formája a pairt lapot formázza, mely oly fontos lett az Emírségek életében. A “papírlapot” 7 oszlop támasztja alá vagyis a 7 “toll” mellyel az egyezmény deklarálásra került. Belül hatalmas terek, csodás belsőépítészeti kialakítás nyűgöz le minket, kint pedig a csodás park, ahol helyet kapott a majlis, mely még ma is a kiemelt kormányzati események színhelye.
8 perc sétára innét egy mecset vár minket, ami hölgyeknek is látogatható. Itt nem csak az építészetet csodálhatjuk meg, hanem képet kapunk a vallás-kultúra-mindennapi élet összefonódásáról is!
Egy igazán különleges séta lesz, ígérem.

CREEK FOLYÓ ÉS A CREEK MÚZEUM

Sokan szeretik a múzeumokat, sokan nem. Sokan a modernt keresik, mások a klasszikus szerkesztésűeket. A Creek Múzeum könnyed, érthető, mégis sok információt ad arról, hogy ez a folyó miként segítette Dubait kereskedelmi központtá válni. Mit jelentett a “fair traid” bevezetése, mi mentette meg a Creek folyót és így a hajós életet… Mikor voltak az első oltások, mikortól van áram, TV… és még rengeteg érdekesség modern környezetben, klasszikus múzeum szerkezettel. Közben pedig elmesélem, hogy például Ras Al Khaimah miért volt nagy ellenség a tengeren, és miért csak egy héttel később írta alá az Emirátusok egyesüléséről szóló szerződést. Miért hasonlítanak a környező országok zászlói, és miért volt fontos az angol jelenlét a hajózás szempontjából is. Megnézzük a múzeumot és abrazunk (hajózunk) egyet a folyón? Az egyik kedvenc programom az Óváros!

ARANY KÁVÉ, ARANY PIRÍTÓS

Az arany a fény, a gazdagság, termékenység és hatalom jelképe. Az arany a hagyományos kereskedelem “váltó egysége” volt, így egy tradicionális kereskedelmi régióban jóval nagyobb a jelentősége, mint “csak” a luxus megjelenítése, hiszen nem csak a leggazdagabbak árujának értékét mérték aranyban, hanem a szerényebb szállítmányokat is!
Az arany bevonatú ételek viszont inkább a luxust szimbolizálják. Dubaiban több étterem kínálatában megtalálható az ehető arany, melynek rezgése -állítólag- csodásan javítja az egészséget. Kávé, francia pirítós, de burger is elérhető arany borítással. Ha érdekel hol tudod megkóstolni, keress nyugodtan! A városnézések során megállhatunk kipróbálni!

QURANIC PARK és KHALID AL AMERI

Van egy nagyon trendi, helyi blogger akit követek, Khalid Al Ameri. Sok érdekességet mesél az itteni életéről, szokásaikról, napi nehézségeikről, mint két gyermekes apuka. Szeretem a humorát és a komoly témáit egyaránt.
A Quaranic Parkról nemrég szereztem tudomást, és most úgy ajánlom nektek, hogy csatolom Khalid videóját. (Angol nyelvű.) Kérdezzetek róla nyugodtan!
Vagy nézzetek bele a többi vlogba, hogy mi is foglalkoztat egy dubai családot, ők hogy látják az ő szemszögükből a mindennapokat, az itt élő külföldieket, és az ide látogató túristákat!

https://youtu.be/FKOJlUSqXXk

ABU DHABI

Tudtátok, hogy Abu Dzabi azt jelenti a “gazella apja”? És a mondát, ami ehhez fűződik, hallottátok már? Arabul pedig így írják: أَبو ظَبْي Rengeteg történet és csodaszép épület köthető a UAE fővárosához, ami ismét látogatható. A belépési szabályokat azonban tartani kell, úgyhogy mielőbb keress, hogy a megfelelő embertől a megfelelő tájékoztatást kaphasd! Segítek benne!

GYÖNGY

A gyöngy gyönyörű, és sokáig Dubai fő bevételi forrása volt. Tudod miért lett vége a gyöngyhalászatnak? Mit vihettek magukkal a halászok? Mennyi időt töltöttek a tengeren? És a tengerben? Miért nem betegettek meg, gyengültek le? Vagy mégis? Milyen hajót használtak? Mi az érdekessége ezeknek a hajóknak? Mitől függött a gyöngy értéke? Kik vásárolták fel? Óvárosi sétám során, az Arany piacon, csodás gyöngy ékszerek között sokat mesélek erről! ? A gyöngyhalászokra a mai napig büszkék itt Dubaiban. Ezt láthatjuk ezen a modern street art alkotáson is a Burj Al Arab szálloda közelében.


Tegnap egy tradicionális arab étteremben ebédeltem. Földön ülve, kézzel… Az étel, és a hely hangulata fantasztikus volt.

A muszlim nők a fejkendőt csak a családtagjaik elött vehetik le (hagyomány szerint). A helyiek által közkedvelt éttermekben ezt úgy oldják meg, hogy egy-egy család részére elfüggönyözött boxokat alakítanak ki.

Kipróbálod?

AJÁNLOTT OLDALAK

DUBAI Látnivalók © 2021 Minden Jog Fenntartva Designed by KexDesign